Om oss

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) er et tiltak i Kompetanseløft 2025 og skal bidra til å styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene gjennom fag- og kompetanseutvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger og nasjonale føringer. Sentrene skal være en ressurs i fylket og fremme samarbeid med alle kommunene i fylket og deltakelse i ulike aktiviteter. Helsedirektoratet delfinansierer sentrene og gir årlige føringer for sentrenes aktivitet.

Det er 21 Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester fordelt på de gamle fylkesområdene i Norge. Én kommune i hvert fylke er vertskommune for et utviklingssenter. Sentrene skal bidra til utvikling innenfor nasjonale satsingsområder, med utgangspunkt i lokale behov. Sandefjord er vertskommune for USHT Vestfold. 

Vår visjon er «Utvikling gjennom kunnskap»!

Målgruppe

Utviklingssenteret sin hovedmålgruppe er ledere og ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester. Vårt nedslagsfelt er de seks kommunene i Vestfold fylke. Alle kommunene får tilbud om å delta i ulike prosjekter, nettverk og arrangementer. 

Hovedmål

  • Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester er pådriver for kunnskap og kvalitet i sykehjem og hjemmetjenester i fylket.
  • Pasientens behov for samordnet og kunnskapsbasert helsehjelp i et livsløpsperspektiv er hovedfokuset til Utviklingssenter for  sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold (USHT-V).

Organisering av USHT-V

Utviklingssenteret i Vestfold er administrativt og faglig samorganisert innenfor sykehjem, hjemmetjenester, rehabilitering, botiltak, rus og psykisk helse.

Senteret har en administrativ leder, i tillegg er det flere prosjektledere/medarbeidere knyttet til de ulike prosjektene. USHT-V samarbeider med USHT-Telemark, Sykehuset i Vestfold og Senter for omsorgsforskning sør ved Universitetet i Agder og Universitetet i Sørøst-Norge.

Det er etablert et fag- og samarbeidsråd med representanter fra samarbeidspartene: Les mer om Fag- og samarbeidsråd for USHT-V

Ansatte i USHT- Vestfold

 

Strategiplan 2021-2023

USHT- V har utviklet en strategiplan for 2021- 2023 som er førende for vårt arbeid de neste årene. I strategiplanen legger vi til grunn de bærekraftutfordringer som vektlegges nasjonalt i vårt arbeid. Vi er opptatt av at sluttbruker får gode og trygge tjenester av kompetente fagpersonell. Derfor ønsker USHT å sette søkelys på fagutvikling og tjenesteutvikling i tiden fremover. Strategien inneholder punkter vi vil jobbe aktivt for i tiden frem til 2023. Strategiplanen for 2023-2025 er under revidering. 

Strategiplan 2021-2023 leser du her.  (PDF, 2 MB)

Nasjonale satsningsområder

Helsedirektoratet gir årlige føringer for utviklingssenterets aktivitet gjennom nasjonale satsningsområder.

Våre satsningsområder for 2025 er: 

Bo trygt hjemme- reformen

Demensplan 2025

Kvalitet i tjenesten til personer med utviklingshemming

Rammeverket for kvalitet og pasientsikkerhet

Pårørendestrategien

Lindrende behandling og omsorg

Opptrappingsplan psykisk helse

Prioriteringsveilederen

Nasjonal helse- og samhandlingsplan

ProACT-faktultet

USHT-V er et proACT-fakultet og har rettigheter til å benytte proACT Course, som er en nasjonal ideel forening. Formålet med foreningen er drive pedagogisk virksomhet uten egen profitt med det spesifikke  målet å utvikle og organisere akuttmedisinsk kursing (observasjonskompetanse) for helsepersonell.  Som proACT-fakultet kan vi benytte alle fagressurser og utdanne proACT-instruktører . Vi har en fakultetskoordinator som er kontaktperson opp mot de nasjonale koordinatorene og foreningen. Hver kommune har en proACT-koordinator som er bindeledd til USHT og har ansvar for påmelding til proACT-instruktørkurs.

Oversikt koordinatorer i Vestfold

Les mer om proACT her

Kontaktperson: Henriette Ruud

Utviklingssentrene produserer i felleskap egen podcast der nye episoder slippes hver måned. 

U-sagt er en podkast for deg som jobber i helse- og omsorgstjenestene. Her snakker engasjerte folk om fag, forskning og om hva utviklingssentrene kan bidra med, slik at du kan holde deg oppdatert!

Podcasten U-sagt