USHT- Vestfold har etter søknader mottatt tilskuddsmidler fra Statsforvalter i Vestfold og Telemark og Helsedirektoratet for å revidere eksisterende e-læringskurs for medarbeidere i tjenesten til mennesker med utviklingshemming, som ligger på KS -læring, og utvikling av to nye kurs; et for kapittel 9, og et e-læringskurs om saksbehandling knyttet til kapittel 9.
USHT- Vestfold rigger begge prosjektene som et prosjekt med en prosjektgruppe, men rapportere og behandler økonomien for de to prosjektene separat.
Revidering av eksisterende e-læringsprogram:
USHT- Vestfold har med tidligere tilskuddsmidler fra Statsforvalter i Vestfold og Helsedirektoratet, utviklet et e-læringsprogram i samarbeid det interkommunale fagnettverket for ansatte som arbeider i tjenesten til personer med utviklingshemming, og ekstern leverandør (2014 - 2015).
E-læringskurset er ment som en grunnleggende opplæring, i tillegg til ordinær opplæring, i bolig for nyansatte og ufaglærte som skal arbeide med mennesker med utviklingshemming. E-læringskurset var ferdig produsert og ble lansert juni 2015 på KS portalen- KS læring.
E-læringskurset har en nasjonal overføringsverdi ved at det er et nyttig verktøy for å sikre en minimumskompetanse hos nyansatte/ufaglærte, kurset ligger også tilgjengelig for alle kommuner på KS portalen – KS læring.
Det ble i etterkant av lansering (2016) også gjennomført en evalueringsstudie i samarbeid med Senter for omsorgsforskning- sør som konkluderte med at kurset har ønsket læringsutbytte for nyansatte/ufaglærte.
Siden lansering i 2015 har det vært utvikling i fagfeltet, det er blant annet kommet en ny nasjonal veileder; Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, ny stortingsmelding; Meld. St. 8 (2022–2023) Menneskerettar for personar med utviklingshemming — Det handlar om å bli høyrt og sett, som ble lansert i 2022, samt oppdatert lovverk og mer fokus på positiv atferdsstøtte (PAS). Det er derfor behov for en revidering av eksiterende e-læringskurs.
Det er estimert at revideringen av e-læringsprogrammet skal være ferdig og klar for lansering høsten 2024.
Utvikling av to nye kurs:
Bruk av makt og tvang ovenfor personer med utviklingshemming reguleres i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester(hol) kapittel 9. Loven setter rammer for bruk av tvang og makt i forbindelse med utøvelse av helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Reglene har som formål å hindre at personen utsetter seg selv, andre eller gjenstander for vesentlig skade og å begrense bruk av tvang og makt.
Kommunene viser til at det er behov for kostnadsfri e-læring i form av to ulike e-læringskurs:
- Grunnopplæring for alle ansatte i hol kap. 9
- Opplæring for saksbehandlere i hol kap. 9 vedtak
Det er foretatt en behovskartlegging; kommunene og overordnede faglige ansvarlig (OFA) i kap 9 i Vestfold bekrefter ønske og behov for e-læringskurs innen hol kap. 9 til sine ansatte. E-læring vil sikre at ansatte har en grunnleggende forståelse for rettsreglene.
Det er estimert at de to nye e-læringskursene skal være klare for lansering høsten 2024.
Fremdrift:
Prosjektgruppen består av prosjektmedarbeidere fra 5 av 6 kommuner i Vestfold.
Prosjektet har varighet fra høsten 2023- høsten 2024, USHT -V leder arbeidet.